Spannend: u gaat voor het eerst op reis met een camper. Net als bij elke andere vakantie dient u hiervoor de benodigde voorbereidingen te treffen. Echter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een vliegvakantie, komen er nog een aantal andere zaken bij kijken. Des te belangrijker natuurlijk dat u vooraf weet wat u kunt verwachten en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. In dit blog leest u waar u allemaal aan dient te denken.

Vrij staan of een campingplaats?

Laten we beginnen bij het begin: waar gaat de reis naartoe? Hoewel een camper veel vrijheid biedt, blijft het verstandig om vooraf een route uit te stippelen. Voor zowel de rit zelf als de bestemmingen is het belangrijk dat u nagaat waar u vrij mag staan en waar u naar een campingplaats moet. Gelukkig kunt u dit gemakkelijk op internet opzoeken. Afhankelijk van het land zijn er ook genoeg handige kaarten en apps beschikbaar.

Tip: Houd er bij het plannen van uw route rekening mee dat een camper langer over een rit doet dan een auto. Tegenwoordig kunt u bij de meeste navigatiesystemen aangeven dat u met een camper reist, zodat de extra reistijd automatisch voor u berekend wordt.

Belangrijk: de testrit

In tegenstelling tot een auto is een camper in elke opzicht langer en groter (zelfs het stuur en de versnellingspook). Hoewel mensen over het algemeen beweren dat een camper fijner rijdt dan een auto, blijft het de eerste keer toch even wennen. Dat het verkeer in het buitenland, met name in Zuid-Europa, vaak chaotischer en ruiger is helpt hier natuurlijk niet bij. Daarom raden we u aan om in Nederland regelmatig een testrit te maken. Zo kunt u wennen aan de afmetingen van de camper, waardoor u beter om kunt gaan met mogelijke stressmomenten op de buitenlandse wegen.

Camperverzekering

Hoewel u natuurlijk zorgeloos op vakantie wilt, is het belangrijk u te realiseren dat een standaard reisverzekering (of zelfs een caravanverzekering) niet alle risico’s dekt die een camper met zich meebrengt. DMW is gespecialiseerd in camperverzekeringen. Op onze website kunt u uw verzekering op maat samenstellen, waardoor u nooit teveel betaalt. Bereken binnen enkele minuten uw online premie en sluit vandaag nog uw campingverzekering af, zodat u zonder zorgen aan u reis kunt beginnen.

Tot slot: wat neem ik mee?

In tegenstelling tot een vliegvakantie, biedt een campervakantie u de gelegenheid om veel meer spullen mee te nemen. Denk hierbij voorbeeld aan fietsen, aan gasstel of tafel. Gelukkig zijn er talloze checklists op internet te vinden die ervoor kunnen zorgen dat u vooraf aan alles gedacht heeft.