De laatste jaren zien we  in Europa steeds meer milieuzones ontstaan. In deze milieuzones gelden speciale toegangseisen. Wilt u met uw camper door een milieuzone rijden, dan moet uw voorruit zichtbaar voorzien zijn van een milieusticker. Milieuzones zijn vaak gelegen in steden en niet op snelwegen. Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Het doel van deze milieuzones is het terugbrengen van de luchtverontreiniging.

Milieuzone in Nederland

In Nederland zijn ook diverse (kleine) milieuzones ingevoerd, in allerlei steden door het hele land. In utrecht bijvoorbeeld worden campers tegenwoordig geweerd en zo min mogelijk toegelaten in het centrum. Camperbezitters die woonachtig zijn in Utrecht kunnen een paar keer per jaar een speciale ontheffing aanvragen. De andere milieuzones weren vooral zware vrachtwagens met een erg hoog uitstootpercentage van fijnstof en stikstofoxiden.

Ook in andere Europese landen en steden zijn er vele initiatieven om de luchtverontreiniging te verminderen door allerlei verkeersmaatregelen. Hieronder vindt u een overzicht van de meeste populaire landen en hun milieuzones- en/of stickers. Staat uw (vakantie)land er niet tussen? Bekijk dan hier het volledige overzicht van alle milieuzones in Europa gesorteerd op land.

Meer milieuzones in de toekomst

De verwachting is dat het aantal milieuzones in de loop der tijd snel zal toenemen. Zo zijn er op dit moment bijvoorbeeld plannen voor milieuzones in Frankrijk. Op deze manier kunnen we samen bijdragen aan minder luchtverontreiniging.