Tweedehands campers worden steeds populairder in Nederland. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar kennen ook lagere afschrijvingskosten. Tegelijkertijd kleven er ook een aantal risico’s aan de aanschaf van een tweedehands camper. Bij de meeste tweedehands campers geldt er namelijk geen garantieregeling en ook de conditie is vaak moeilijker te achterhalen. Des te belangrijker dat u bij de aankoop van een tweedehands camper extra voorzichtig bent.

Waar kan ik een tweedehands camper kopen?

U kunt uw risico’s inperken door uw tweedehands camper bij een bij BOVAG aangesloten camperbedrijf te kopen. Dit biedt u vaak extra zekerheden zoals garantievoorwaarden en bemiddeling bij een geschil. Zo heeft u bij eventuele problemen met uw camper nog een adres om op terug te vallen.

U kunt uw camper ook bij een particulier kopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats (online) of dagbladen (offline). Dit is vaak goedkoper dan bij een tweedehands camperbedrijf, maar biedt zelden een garantieregeling. In dat geval is het nóg belangrijker dat u de camper uitgebreid keurt of laat keuren.

Tweedehands camper kopen – tips

Als u een tweedehands camper koopt, pas dan de volgende tips toe:

  • Google de naam van de dealer of particulier.
  • Doe nooit een impulsaankoop. Geef uzelf een aantal dagen om te beslissen.
  • Doe online onderzoek naar de camper. Weet wat de zwakke punten zijn, zodat u de camper hier bij uw bezoek op kunt controleren.

Laat de tweedehands camper onafhankelijk keuren

Hoewel tweedehands campers vaak APK-gekeurd zijn, betekent dit niet dat de camper in topconditie is. Dit zegt bijvoorbeeld maar weinig over de technische staat van de motor. Is het de eerste keer dat u een camper koopt? Dan adviseren we u des te meer om de camper te laten keuren door een onafhankelijk en professioneel bedrijf. Mocht u de keuring zelf willen uitvoeren, gebruik dan een checklist om alle vereiste juridische en technische aspecten te controleren. Bij de technische onderdelen kijkt u naar de auto, de opbouw van het exterieur en de opbouw van het woongedeelte. Is alles bijvoorbeeld veilig afgewerkt en functioneert het naar behoren. Bij juridische zaken kunt u denken aan de garantieregeling en het afsluiten van een camperverzekering.