Het grote voordeel van een campervakantie is natuurlijk dat u veel kunt meenemen. Toch zijn hier ook een aantal regels aan verbonden. Houd bijvoorbeeld rekening met het maximaal toegestane gewicht, de maximale uitsteekmaten, markeringsborden en regels omtrent lastdragers. We behandelen deze onderwerpen hieronder.

Maximaal toegestane gewicht

Beschikt u over rijbewijs B? Dan mag u een camper besturen met een maximaal toegestane gewicht tot 3.500 kg. Dit is inclusief de lading. Bent u van plan om hier overheen te gaan, dan heeft u het groot rijbewijs C1 nodig. Heeft u rijbewijs B en heeft uw camper een overschrijving van 5 procent of meer (> 3.650 kg), dan ontvangt u een proces-verbaal. Bij 10 procent of meer riskeert u dat de lading ter plekke moet worden gelost. Zo wilt u uw vakantie natuurlijk niet beginnen!

Tip: twijfelt u over het gewicht van uw camper? Ga eens langs bij een weegbrug.

Maximale uitsteekmaten van uw camper

De maximale uitsteekmaten hangen af van de zijdes van de camper. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de lading aan de voorzijde uit de laten steken. Aan de zijkanten geldt de regel dat uw lading maximaal 20 cm mag uitsteken en aan de achterzijde mag de lading maximaal 1 meter uitsteken.

Het verschilt per land of en wat voor markeringsbord u nodig heeft bij het uitsteken van uw camper. Doe daarom tijdig onderzoek naar het type bord dat u nodig heeft voor uw vakantie.

Blokkering door lastdragers

Maakt u gebruik van een lastdrager aan de achterzijde van uw camper? Dan blokkeert dit mogelijk de verlichting en de reflectoren van uw camper. Zorg er daarom voor dat uw lastdrager minimaal het volgende zichtbaar stelt:

  • Twee achterlichten (rood)
  • Twee remlichten (rood)
  • Twee retroreflectoren (rood)
  • Twee richtingaanwijzers (geel)

Indien ook het kenteken wordt geblokkeerd, moet u de lastdrager voorzien van een officieel kentekenplaat met verlichting.

Belading camper – tot slot

Mocht u uw camper te zwaar beladen hebben waardoor uw camper schade oploopt of veroorzaakt, dan kan uw verzekeraar besluiten om niet uit te keren. Houd hier dus goed rekening mee.