Hoeveel personen u in uw camper mag vervoeren is afhankelijk van het aantal beschikbare zitplaatsen. Bij de nieuwste modellen campers staat dit vermeld op het kentekenbewijs. Over het algemeen geldt dat er op elke zitplaats die voorzien is van een gordel er een persoon mag meerijden. Deze regels zijn er puur om de veiligheid in het verkeer te waarborgen.

Geschikte zitplaatsen

Tijdens de reis moeten uw passagiers dus verblijven op de daarvoor bestemde zitplaatsen. Zitplaatsen die bedoeld zijn voor gebruik bij stilstaand, zoals banken en zithoeken, zijn dan ook niet bedoeld om passagiers te vervoeren. Passagiers vervoeren in de laadruimte van een camper of aanhangwagen is verboden. Dit betekent dat het bij vijfde wiel campers en afzetunits op pickups niet is toegestaan passagiers te vervoeren in de laadruimte. Ook is het niet toegestaan om tijdens het rijden gebruik te maken van de wc, te slapen in de alkoof uitbouw boven de cabine of bijvoorbeeld een kopje koffie te zetten.

Gordelplicht

Bij oudere modellen campers staat het aantal zitplaatsen meestal niet vermeld op het kentekenbewijs. In dat geval geldt dat er tijdens het rijden passagiers meegenomen mogen worden op de daarvoor bestemde zitplaatsen die voorzien zijn van een gordel. Soms hebben deze oudere campers ook geen gordels, omdat er vroeger nog geen gordelplicht was. Of een camper voorzien moet zijn van gordels hangt af van allerlei factoren, zoals het bouwjaar en of deze voor privé of zakelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ga veilig op reis

In de Nederlandse wet staat dat bestuurders en inzittenden van een motorvoertuig zoveel mogelijk gebruik van gordels moeten maken. Gebruik dus altijd eerst de plaatsen met gordel en deel deze niet met andere inzittenden. Zo gaat u altijd veilig de weg op.

Andere regelgeving in het buitenland

Het is mogelijk dat er in het buitenland soms andere regels gelden omtrent gordelgebruik dan in Nederland. In principe geldt bij Nederlandse auto’s dat de locatie en aanwezigheid van de gordels moet voldoen aan de Nederlandse wetgeving terwijl bij het gebruik van de gordels de buitenlandse regelgeving moet worden nageleefd. Lees u daarom altijd goed in voordat u naar het buitenland vertrekt met meerdere personen in uw camper.