Wanneer u een camper aanschaft, dient u er rekening mee te houden dat u hier belasting over moet betalen. Met alleen de aanschafprijs bent u er (helaas) nog niet.

Bpm

U betaalt dan bpm aan de belastingdienst. Dit is verplicht wanneer u in Nederland óf in het buitenland een personenauto (camper), motor of bestelauto koopt. De hoogte van de bpm is afhankelijk van de CO2-uitstoot (in gram/km) van uw camper. Direct na de aankoop van een camper dient u deze de identificeren en laten keuren bij een RDW-keuringstation. Pas daarna is het mogelijk om aangifte van uw bpm te doen bij een bpm-aangiftepunt.

Houderschapsbelasting / motorrijtuigenbelasting

Naast de bpm betaalt u ook houderschapsbelasting. Dit is hetzelfde als de motorrijtuigbelasting. De hoogte van dit bedrag is onder andere afhankelijk van het gewicht van uw camper. Hoe zwaarder uw camper, hoe meer belasting u betaalt.

Tijdens de RDW-keuring zal uw camper gewogen worden en op basis daarvan wordt de hoogte van de belasting bepaald. Het gaat hier om de ledige massa van de camper. Wij raden u dan ook aan om uw camper zo leeg mogelijk naar het keuringsstation mee te nemen.

Uw motorrijtuigenbelasting berekent u eenvoudig online op de website van de Belastingdienst.

Eisen kwart- en halftarief houderschapsbelasting

Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief houderschapsbelasting, moet uw camper aan de strengere bepalingen van de fiscale regelgeving voldoen. Deze regelgeving geldt ook voor het halftarief van bedrijfsmatige campers. De fiscus stelt dat u recht heeft op het kwart- of halftarief houderschapsbelasting wanneer de personenauto achter de zitplaatsen van de bestuurder en bijrijder beschikt over een ruimte waarin een blok van minstens 1,7 x 2 x 0,9 meter past en is voorzien van:

  • Minstens twee zitplaatsen (eventueel draaibare zitplaatsen voor bestuurder en bijrijder)
  • Een tafel (die eventueel eenvoudig opgeborgen kan worden)
  • Een slaapaccommodatie voor minimaal 2 personen (eventueel door de zitplaatsen tijdelijk om te bouwen)
  • Afsluitbare opbergruimtes
  • Een vast keukenblok van minimaal 60cm hoog met een ingebouwde uitneembare watervoorziening met een spoelbak, een kraan, een afvoer en dit alles bestemd voor gebruik in de binnenruimte

Is uw camper ’te klein’? U heeft ook recht op het kwart- of halftarief van de houderschapsbelasting wanneer uw camper lager is dan 1,70 meter (maar hoger dan 1,30 meter) en het dak beschikt over een uitklapbaar of permanente gesloten dakconstructie dat de camperhoogte over een breedte van minimaal 0,9 meter en een lengte van minimaal 1 meter verhoogt tot minstens 1,7 meter.