Wanneer u op vakantie gaat met uw camper, dan wilt u natuurlijk ook dat deze mooi schoon is én ook weer mooi schoon de stalling ingaat. En of u uw camper nou heel vaak of maar af en toe gebruikt, een schoonmaakbeurt is nou eenmaal onvermijdelijk. Want ook al gebruikt u uw camper niet, maar staat deze wel in de buitenlucht, dan hebben de verschillende weersomstandigheden allemaal hun eigen werking op de staat van uw camper, vaak vervuilend. Wij geven u dan ook graag een aantal handvatten om de buitenkant van uw camper grondig en effectief schoon te maken.

Levensduur camper verhogen door regelmatige reiniging

Waar u ook naartoe gaat, uw camper heeft ongetwijfeld heel wat te leiden tijdens een trip. Denk maar aan inwerkende Uv-straling, stof, zand, zure regen, zoutaanslag en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al deze verschijnselen hebben over het algemeen een vervuilende werking op de laklaag die tevens de levensduur van uw camper verminderen. Om de beschermende werking van uw laklaag te behouden, is regelmatige reiniging van uw camper dan ook noodzakelijk.

Zelf buitenkant camper schoonmaken

Besluit u om uw campers zelf schoon te maken? Gebruik dan dit handige stappenplan:

  • Spoel uw camper schoon met water
  • Breng schoonmaakmiddel aan op het ergste vuil om het te laten weken
  • Na het losweken van het ergste vuil met een zachte borstel shampoo aanbrengen
  • Spoel de behandelde delen schoon voordat het schoonmaakmiddel opdroogt
  • Reinig de kunststof ramen met lauw water of een acrylreiniger
  • Breng nogmaals een speciaal reinigingsmiddel aan op hardnekkige vlekken

Wij raden u aan om tijdens het schoonmaken altijd gebruik te maken van speciale schoonmaakmiddelen. Gebruik zeker geen schurende of polijstende middelen, want deze kunnen de laklaag beschadigen. Wees daarnaast ook voorzichtig met het gebruik van een hogedrukspuit: stel deze niet op een al te hoge kracht en houdt de spuitmond op afstand van het plaatwerk. Gebruik nooit een hogedrukspuit om bedrukking, eerder bijgewerkte lakplekken en rubbers van deuren en ramen schoon te maken. Hier is de kans op loslating en beschadiging namelijk erg groot wanneer dit wordt blootgesteld aan een hoge waterdruk.

Toplaag voor extra bescherming

Wanneer uw camper eenmaal schoon is dan is het tijd om deze ook weer van een beschermend laagje te voorzien. Dit vereist redelijk wat tijd en inspanning, maar is wel noodzakelijk voor de levensduur en uitstraling van uw camper. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor ofwel harde was of vloeibare was, afhankelijk van hoe intensief de camper gebruikt wordt, of deze buiten of binnen gestald wordt en het materiaal waarvan uw camper hoofdzakelijk gemaakt is.

Voor een glanzend resultaat en veel bescherming worden wanden van kunststof of aluminium meestal met harde was behandeld. Bij gestructureerde oppervlakken is vloeibare was echter een beter middel, zodat de restjes was goed uitgesmeerd kunnen worden en de kans op een vlekkerige uitstraling kleiner wordt dan wanneer u harde was zou gebruiken.

Over het algemeen geldt dat één keer per jaar voldoende is om uw camper te voorzien van een nieuwe beschermlaag. Wanneer u vloeibare was gebruikt, is het eventueel aan te raden om het iets vaker te doen. Eventueel kunt u uw camper ook voorzien van een Waxyol toplaag die uw camper tot wel vijf jaar voorziet een schone glanzende laag. Dit is echter wel een relatief duur alternatief, omdat deze beschermlaag door een specialist moet worden aangebracht.

Gaan uw ramen en deuren nog soepel open en dicht?

Tot slot dient u de schoonmaakbeurt af te sluiten met het controleren van de rubberen afdichtingen van de ramen en deuren van uw camper. Zijn deze niet helemaal soepel meer? Gebruik dan siliconenspray en u zult zien dat uw ramen en deuren weer soepel open- en dichtgaan.

Na het schoonmaken van de buitenkant van uw camper is de binnenkant aan de beurt. Meer over het schoonmaken van het interieur van uw camper leest u hier.

Speciale wasstraat voor campers

De meeste campereigenaren kiezen ervoor om hun camper zelf schoon te maken, maar als dit niet goed uitkomt kunt u er ook voor kiezen om met uw camper naar een speciale wasstraat voor campers te gaan. In deze wasstraat zijn speciale borstels aanwezig die geen krassen veroorzaken op uw camper. Na een grondige schoonmaakbeurt van een klein half uur en het aanbrengen van een waxlaag, staat uw camper weer helemaal schoon voor u klaar voor een gemiddeld bedrag van ongeveer 50 euro.