Het is weer tijd om er met de camper op uit te trekken. Met dit heerlijke lenteweer rijdt u zo even weg met de camper. Maar vergeet na de ‘winterstop’ niet om de banden te controleren. De banden bepalen voor een groot deel de veiligheid van het rijden met de camper. Ze dragen tenslotte het hele gewicht van uw vervoersmiddel.

Juiste banden met een goede bandenspanning 

Zorg dat u de juiste banden op de camper hebt liggen. Gewone autobanden zijn echt niet geschikt. Campers hebben namelijk een veel groter laadvermogen.

Naast de juiste banden is de bandendruk belangrijk. Na een lange stilstand is de bandenspanning afgenomen. Maar ook gedurende het seizoen moet de bandenspanning regelmatig gecontroleerd worden. Vergeet hierbij het reservewiel niet.

Profieldiepte

De profieldiepte van de banden van uw camper moet minimaal 1,6 mm zijn. Maar 3 mm is het beste, zeker bij neerslag.

Stilstand is achteruitgang

U zou denken dat de banden van uw camper minder vaak vervangen hoeven te worden omdat de camper een groot deel van het jaar stilstaat. Dat is echter een onjuiste redenering. Ook in stilstand gaan de banden achteruit. Door stilstand droogt het rubber uit en worden de banden poreus. Houd daarom altijd de gestelde termijn van de fabrikant aan. Meestal is dat na vijf tot zes jaar.

Bandenleeftijd

Weet u niet precies wanneer uw camper voor het laatst nieuwe banden heeft gekregen? Kijk dan naar het DOT-nummer. Dit nummer is te vinden aan de zijkant van de band. De eerste twee cijfers geven het weeknummer aan waarin de banden zijn geproduceerd. De laatste twee cijfers zijn het jaar van productie.

Start het seizoen veilig met goede banden!