Heeft u voor het eerst een camper gekocht? Als u nog nooit in een camper heeft gereden, is het aan te raden om eerst aan deze nieuwe manier van rijden te wennen. Voor het rijden met een camper gelden vaak andere regels en eisen dan voor het rijden met een personenauto. Zo moet u beschikken over het juiste type rijbewijs. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waar u rekening mee dient te houden. In dit artikel geven we u een aantal tips waar u op moet letten wanneer u voor het eerst gaat rijden met een camper.

Camperrijbewijs

Het type camperrijbewijs dat u nodig heeft voor het besturen van een camper hangt af van het gewicht van de camper. U mag met het standaard B rijbewijs een camper besturen, mits deze minder dan 3.500 kilo weegt. Heeft u een camper met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 en wilt u maximaal 8 personen vervoeren? Dan heeft u een C1 rijbewijs nodig. Als uw camper meer dan 7.500 kilo weegt, dan dient u in het bezit te zijn van een C rijbewijs.

APK keuring voor campers

Indien uw camper ouder is dan 3 jaar moet uw camper jaarlijks APK-gekeurd worden. Dit is hetzelfde als bij een personenauto. Kijk op het kentekenbewijs wanneer de camper gekeurd moet worden.

Verzekering afsluiten voor de camper

Een verzekering afsluiten voor uw camper is net als bij een personenauto verplicht. Uw camper dient WA (=wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd te zijn. Met een WA-verzekering kunt u zorgeloos op vakantie gaan, met deze verzekering hoeft u zich namelijk geen zorgen te maken over onverwachte kosten, wanneer u schade bij anderen veroorzaakt. Als u een camperverzekering bij DMW wilt afsluiten, dan kunt u kiezen uit drie dekkingen: WA, WA / beperkt casco of WA / allrisk. Naast deze standaarddekkingen kunt u zich ook nog aanvullend verzekeren

Gaat u deze zomer voor het eerst met uw camper rijden, controleer dan of u de bovenstaande zaken goed geregeld heeft.