De politie, verkeersbureau VIA en het Verbond van Verzekeraars hebben vandaag een nieuwe app gelanceerd: de MobielSchadeMelden-app. Deze app is speciaal ontwikkeld om het makkelijker te maken om schade te melden. Onderzoek liet namelijk zien dat maar liefst een derde van de autorijders met schade moeite had om het voormalige schadeformulier in te vullen en te begrijpen. De nieuwe app moet daar een einde aan maken.

Schade melden moet makkelijker

Het voormalige formulier om schade te melden bleek gebruiksonvriendelijk, onvoldoende leesbaar en maakte ongevalsregistratie onnodig moeilijk door onder andere om tekeningen te vragen. De nieuwe app daarentegen vult al veel gegevens automatisch in en ook tekeningen zijn verleden tijd. U kunt nu heel eenvoudig foto’s van de schade uploaden in de app. Tevens maakt de app het mogelijk om alle mogelijke soorten aanrijdingen te melden: niet alleen autoschade, maar ook fietsers- en voetgangersschade en letselschade.

Einde maken aan onderregistratie verkeersongevallen

Met de nieuwe app willen de politie, verkeersbureau VIA en het Verbond van Verzekeraars bereiken dat alle verkeersongevallen volledig en goed geregistreerd worden, inclusief schade bij fietsers en voetgangers. Een duidelijk en volledig overzicht van alle verkeersongevallen kan hulpdiensten en overheden helpen met het verder reduceren van het aantal gewonden en doden in het verkeer. Andere organisaties die willen bijdragen aan de onderregistratie van verkeersongevallen zijn onder andere de ANWB, Fietsersbond, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en Rijkswaterstaat.