Sommige mensen hebben de camper winterklaar gemaakt voor de stalling, maar je kunt de camper juist ook winterklaar maken om te gaan kamperen! Net zo goed als in de zomer kun je in de winter kamperen, je zult je alleen iets anders moeten voorbereiden.

Ga goed voorbereid op pad

Zorg voor goede winterbanden, sneeuwkettingen en zorg dat de camper in goede staat verkeert. De camper zal wat te verduren krijgen in de winterse omstandigheden. Check van te voren even goed de koelvloeistof en vervang het water in de ruitensproeier reservoir met antivries vloeistof. En vergeet voor de zekerheid de startkabels en de slotontdooier niet.

Verwarming

Check van te voren de isolatie van de camper. Tegenwoordig is dit al vrij goed gedaan, maar extra isolatie kan geen kwaad. De kachel alleen zal in de winter niet genoeg zijn om je warm te houden. De hele camper zal verwarmd moeten worden om onder andere condens te voorkomen. De meest geschikte verwarmingssystemen voor in de winter in de camper is een centrale vloeistofverwarming of een centrale luchtverwarming. De verwarming is dus van groot belang tijdens het kamperen in de winter, dus test dit nog even goed voordat je vertrekt.

Elektriciteit

Ook de kabel voor de elektra-aansluiting kan bevriezen. Om dit te voorkomen kun je een kabel aanschaffen die bij de strengste weeromstandigheden soepel blijft. Zorg er ook voor dat de elektra-kabel tijdens het gebruik de grond niet raakt. Als dit gebeurt, kan de warme kabel insmelten.

Winterkamperen

Winterkamperen is zo leuk door de unieke combinatie van sfeer, avontuur, buiten zijn (in de sneeuw) en natuurlijk lekker eten en drinken. Je kunt met de camper op wintersport gaan, maar je kunt je kampeervakantie ook combineren met de kerstmarkt. Naast de grote steden in Nederland, Duitsland en België zijn er in Duitsland bijvoorbeeld wat minder bekende en kleinere Kerstmarkten, met een camperplaats op loopafstand, zoals Oldenburg, Emden en Leer. Maar natuurlijk blijven de grotere steden ook leuk!