In Duitsland zijn de milieuzones al een stuk populairder. In vele grote steden en een groot deel van het Ruhrgebied zijn alleen voertuigen die voldoen aan de norm voor de uitstoot van uitlaatgassen welkom. In deze gebieden dient elk voertuig dan ook te beschikken over een milieusticker. In Duitsland worden auto’s onderverdeeld in vier categorieën:

  • Geen milieusticker / Euro1-norm: oudere auto’s met benzinemotor zonder een geregelde katalysator of oudere modellen dieselrijtuigen
  • Rode milieusticker / Euro2-norm: wordt niet meer verstrekt, omdat er voor de milieuzones tegenwoordig minimaal een gele sticker nodig is
  • Gele sticker / Euro3-norm: voldoet tegenwoordig al niet meer aan de eisen van de meeste milieuzones
  • Groene sticker / Euro4- of Euro5-norm: milieuvriendelijke voertuigen

Wanneer u door Duitsland rijdt, zult u tijdig op de hoogte gesteld worden van naderende milieuzones. Zo kunt u er altijd voor kiezen deze te mijden indien uw camper niet aan deze eisen voldoet of wanneer u geen milieusticker heeft. De milieuzones herkent u aan de ‘Umweltzone’ verkeersborden. Tegenwoordig zijn de meeste milieuzones enkel nog open voor voertuigen met een groene sticker, maar in enkele gevallen zijn voertuigen met een gele sticker ook nog welkom. Rijdt u in een milieuzone zonder de juiste sticker, dan riskeert u in Duitsland een boete van ongeveer 40 euro.

Verkooppunten Duitse milieusticker

Een Duitse Milieusticker kunt u in Nederland verkrijgen via de ANWB, TÜV Nord, DEKRA Nederland, VWO en GWK voor een bedrag tussen de tien en twintig euro. U kunt er ook voor kiezen om de sticker in Duitsland te kopen voor een bedrag tussen de vijf en tien euro. Vergeet dan niet om uw kentekenbwijs mee te nemen.