Gaat u voor het eerst een camper kopen? Dat doet u natuurlijk niet zomaar. Of u deze nu bij een camperdealer koopt óf overneemt van een particulier, het blijft een flinke investering. Des te belangrijker dat u vooraf over een aantal zaken nadenkt. U wilt immers zorgeloos op vakantie, nietwaar? In dit blog bieden we u een aantal aankooptips voor uw camper.

Begin met een lijstje

Gefeliciteerd, de eerste stap is al gemaakt: u heeft besloten dat u een camper gaat kopen. Nu is het tijd dat u de kenmerken bepaalt waaraan uw camper minimaal moet voldoen. Denk hierbij na over de voorzieningen, zoals een douche, keukentje en het aantal slaapplaatsen, maar ook over het aantal accu’s en de (praktische) indeling van de ruimte.

Lees ook: Voor het eerst op reis met een camper

Bij wie gaat u de camper kopen?

Koopt u de camper bij een dealer of overweegt u deze over te nemen van een particulier? Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen en uw keuze hangt geheel af van uw eigen wensen en mogelijkheden. Een nieuwe camper is over het algemeen een veiligere keuze (garantieregeling), maar kent ook een hogere aanschafprijs. Een tweedehands camper is daarentegen een stuk goedkoper, maar gaat gepaard met meer risico’s. Aan u de keus!

Tips wanneer u de camper bij een dealer koopt:

  • Koop uw camper bij een dealer die is aangesloten bij BOVAG (brancheorganisatie voor mobiliteit). Dit betekent dat de dealer campers mag verkopen met BOVAG campergarantie.
  • Maak altijd een proefrit! U zult de komende jaren veel in deze camper gaan rijden, dan moet ‘ie natuurlijk wel naar behoren rijden, nietwaar?
  • Let op de kleine lettertjes: is de garantie inclusief of exclusief arbeidsloon?
  • Kiest u voor aanvullende garanties? Zorg er dan altijd voor dat dit schriftelijk bevestigd is door uw camperdealer. Zo komt u niet voor verrassingen te staan!

Aangezien een tweedehands camper in de meeste gevallen geen garantieregeling kent, is het van groot belang dat u de camper op een aantal punten controleert, zoals mogelijke lekkages en andere risico’s. Gelukkig zijn er online talloze checklists te vinden die u kunt gebruiken bij het keuren van uw camper. Wilt u de aankoopkeuring liever door een onafhankelijke organisatie laten uitvoeren? Hiervoor kunt u onder andere terecht bij externe partijen als DEKRA. Een voorbeeld van een koopcontract speciaal voor campers vindt u hier (onder “Downloads”).

Houd rekening met het maximale gewicht

Heeft u een B rijbewijs? Dan mag het totale gewicht maximaal 3.500 kg zijn. Bent u van plan veel lading mee te nemen, dan is het verstandig om een relatief kleine camper aan te schaffen. Voor het totale gewicht van uw camper kunt u terecht bij zogeheten weegbruggen.

Tot slot: overige kosten

Naast de aanschafkosten van een camper zal u ook te maken gaan krijgen met afschrijvingskosten (deze zijn vaak lager bij een tweedehands camper) en gebruikskosten, zoals motorrijtuigenbelasting en een camperverzekering. Bij DMW kunt u uw verzekering op maat samenstellen, waardoor u nooit teveel betaalt. Bereken binnen enkele minuten uw online premie en sluit vandaag nog uw campingverzekering af, zodat u zonder zorgen aan uw reis kunt beginnen.